Czy ja to lubię? Raczej nieeee !
Co się nie robi, aby tłusty czwartek był "tłusty" :)
Okap wybawiciel, dobrze go mieć ;)
Rozetki z ciasta naleśnikowego.
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
cukier puder do posypania, szczypta soli
Pierwszy raz zobaczyłam te cudne śnieżynki kilka lat temu.
Kształt zachwycił mnie. Jak je zrobić ?
Oto jest pytanie.
Poszukałam i znalazłam na czeskiej stronie przyrządy do
zrobienia ich. Są chrupkie i smaczne.
Czary i magia.
Czy wiesz, że ....
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem,
które obficie zapijano wódką.
Ulala ....pączki ze słoniną ?! Ciekawie ;)
Ulala ....pączki ze słoniną ?! Ciekawie ;)
Faworki te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą
z Litwy i Niemiec.
Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek.
Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju
wąski pasek ciasta na pączki.
Polska nazwa faworków prawdopodobnie wywodzi się z francuskiego słowa faveur
i oznacza wstążkę, którą damy dworu wręczały rycerzom podczas turniejów.
Popularnie nazywamy je też chrustem lub chruścikami.
Mojego rycerza również przywitam faworkami.
Cytat dnia:
„Trzeba być zakochanym, żeby uwierzyć w anioły.”
- Jan Twardowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz