Składniki:
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ubić na sztywną pianę z białek, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ocet /lub sok z cytryny/
Wyłożyć masę dużą łyżką na blaszkę. Uformować w kształcie kopca.
Pieczemy przez 5 minut w 170 stopniach. Następnie zmieniamy temperaturę na 140 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.
W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Po zakończeniu pieczenia pozostawić bezę w piekarniku przez około 15 minut.
Składniki:
400g śmietany 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru puderu
owoce
Wykonanie:
W trakcie ubijania śmietany dodać serek mascerpone i cukier puder.
Na wystygniętą bezę wykładamy krem a następnie owoce.
„Dzielenie się dobrem sprawia,
że ono się umacnia i rozwija.”
- Papież Franciszek