Translate

Szukaj na tym blogu

środa, 27 grudnia 2017

Pierniki


W okresie świątecznym piekliśmy słodkie, pachnące cynamonem
pierniki. Tradycyjnie z dziećmi i dużą ilością mąki.
Mąka zamiast śniegu - taką mamy zimę tego roku.
Z przepisu korzystam od kilku lat - wklejam;)

 Ciasto przed wałkowaniem należy schłodzić(nawet na całą noc)
Mąka nad ciastem pod ciastem !
Tak, aby nie przyklejała się do stolnicy i do wałka.

Pieczemy kilka minut - hurtowo!

Nadmiar mąki najlepiej oczyścić pędzlem;)
 Pierniki po 30 dniach są idealne do degustacji.
Wreszcie nie są twarde!
 
Pierniki pojawiły się w Polsce w XIII wieku.
Pod nazwą miodownik. Było to ciasto na bazie mąki i miodu.
Pierwszy przepis na pierniki znaleziono w poradniku medycznym.
Uważano, iż jest lekarstwem na przeziębienie.
I uwaga - opóźnia proces starzenia. 
Pierniki są również miłym upominkiem.
Pieczemy i pakujemy ;)
Przepis na lukier królewski :

30g białka
150g cukru pudru
6 kropli soku z cytryny
Do białka dodajemy sok z cytryny i cukier puder.
Miksujemy około 10 minut używając mieszadeł.

Lukier powinien był gładki i lśniący.
  • Dekorowanie to największa przyjemność jaką możemy dać
    małym rączkom naszych pociech.

    Słowo PIERNIK pochodzi od staropolskiego pierny i oznacza pieprzny.




    Cytat dnia:
    „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka,
     ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”