Dzisiaj mamy Niebieski Poniedziałek.
Kolor kojarzy nam się z higieną, spokojem, ładem, wodą, świeżością,
chłodem, a z drugiej strony energicznością, inspiracją i kreatywnością.
Kreatywnie zaczęłam tydzień robiąc domowy jogurt.
Czy wiesz, że....
Jogurt pochodzi prawdopodobnie z Indii.
Był wytwarzany przez ludność wiejską z podgęszczonego przez długotrwałe
gotowanie mleka bawolego, później również z koziego i krowiego.
Skład jogurtu :
mleko + żywe kultury bakterii jogurtowych
Do 600 ml mleka dodałam 4 łyżeczki jogurtu naturalnego.
Czary i magia.
Pierwszy raz robiłam jogurt i wyszedł !!!!
Jestem zaskoczona i zachwycona.
Jogurt można zrobić z dowolnego mleka :
krowiego, koziego, owczego.
JOGURT
wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza,
odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach,
niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit.
Najważniejsze !
Domowy jogurt nie zawiera stabilizatorów, zagęstników,
mleka w proszku i innych ulepszaczy.
Jogurt zrobiony. To teraz jeszcze dodatki .
Moje ulubione - maliny, brówki, mięta
Mięta uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz poprawia nastrój.
Właśnie dobry nastrój z rana jest nam bardzo potrzebny.
Maliny posiadają potas, magnez, wapń i żelazo.
Borówki posiadają cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń.
Śniadanie zrobione ! Zdrowo, kolorowo i przyjemnie.
Jest pysznie ;) !
Jest pysznie ;) !
Do jogurtu dodałam również mój dżem jogodowy ,
który robię zawsze pod koniec sierpnia.
Zimową porą pozosatają smaczne wspomnienia wakacyjne.