Translate

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Domowy jogurt

Dzisiaj mamy Niebieski Poniedziałek. 
Kolor kojarzy nam się z higieną, spokojem, ładem, wodą, świeżością, 
chłodem, a z drugiej strony energicznością, inspiracją i kreatywnością. 
Kreatywnie zaczęłam tydzień robiąc domowy jogurt.




Czy wiesz, że....
Jogurt pochodzi prawdopodobnie z Indii. 
 Był wytwarzany przez ludność wiejską z podgęszczonego przez długotrwałe 
gotowanie mleka bawolego, później również z koziego i krowiego. 




 Skład jogurtu :
mleko + żywe kultury bakterii jogurtowych


Do 600 ml mleka dodałam 4 łyżeczki jogurtu naturalnego.




Czary i magia.
Pierwszy raz robiłam jogurt i wyszedł !!!!
Jestem zaskoczona i zachwycona.
Jogurt można zrobić z dowolnego mleka :
krowiego, koziego, owczego.


JOGURT

wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza,
 odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, 
niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit.


Najważniejsze !
Domowy jogurt nie zawiera stabilizatorów, zagęstników,
mleka w proszku i innych ulepszaczy.


Jogurt zrobiony. To teraz jeszcze dodatki .
Moje ulubione - maliny, brówki, mięta


 Mięta uczestniczy w regulacji pracy wątroby oraz poprawia nastrój.
Właśnie dobry nastrój z rana jest nam bardzo potrzebny.
 Maliny posiadają potas, magnez, wapń i żelazo.
Borówki posiadają cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń.


Śniadanie zrobione ! Zdrowo, kolorowo i przyjemnie.
Jest pysznie ;) !






Do jogurtu dodałam również mój dżem jogodowy ,
który robię zawsze pod koniec sierpnia.
Zimową porą pozosatają smaczne wspomnienia wakacyjne.