Translate

Szukaj na tym blogu

wtorek, 21 sierpnia 2018

Zdrowie na talerzu

 Mało jest miejsc tak bajecznych jak targ warzywny i owocowy na Rysinach. Z chęcią przyjeżdżam po warzywa prosto z pola. Klimat i atmosfera jaki tu panuje przyciąga magiczną siłą. Znajduje się tutaj również piekarnia i miejsce, aby napić się dobrej kawy lub schłodzonej lemoniady z rabarbaru.
Koper to skarbnica witaminy A, pomaga zadbać o zdrowie narządu wzroku i skóry. Wzmacnia układ immulogiczny. A witamina B wpływa na układ nerwowy i łagodzi napięcia. Zawiera błonnik - wzmaga uczucie sytości. Jest idealnym warzywem dla osób na diecie.
 Koper, ogórki , czosnek to najlepszy zestaw na ogórki małosolne. 
Albo... parzone. Dodając ocet - otrzymamy w szybkim czasie pyszny dodatek
do kanapek ;)
 Po raz pierwszy skusiłam się na zakup karczochy. Obrałam z wierzchnich liści,
przeciełam na pół. Odciełam górną cześć. I wrzuciłam do wody z cytryną.
Następnie na sklarowane masło dusiłam 5 minut przed przykryciem.
No nie jest  to mój smak. I zapewne już ich nie wrzucę do torby zakupowej.

Grillowałana sałatka z karczochami.
Niesamowite kwiaty czosnkowe - sałatkowe.
Możemy je włożyć do wazonu , albo ozdabić sałatki, kanapki .

Kalarepa to warzywo, którego wartości odżywcze doceniano już
w starożytnym Rzymie. Nazywano ją kapustą pompejańską.
Jest to warzywo kapustne. Chroni przed rozwojem nowotworów.
Szczypiorek o smaku czosnku. Brzmi i smakuje ciekawie.
Jest źródłem witamony C, karotenu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, foforu i magnezu.
Uwielbiam go łączyć z jajkami ;)

Szparagi to warzywo dietetyczne. Posiada kwas foliowy, witaminę Ci E oraz beta-karoten, który poprawia kondycję skóry i paznokci. Występuje również asparagina - wspomaga pracę nerek.
Wapń i fofor odpowiada za kondycję kości i zębów a inulina za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Cytat dnia:
„Ze szczęściem cza­sami by­wa tak jak z oku­lara­mi,
 szu­ka się ich, a one siedzą na nosie.” 
 Phil Bosmans