Translate

Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 września 2017

Słodkie kolory jesieni



Jesień jak każda pora roku ma swoje piękne strony.
Będąc na targu dookoła widać kolorowe...dynie.
Właściwości odżywcze i lecznicze dyni docenili już 
meksykańscy Indianie.
Dynia piżmowa zwana Butternut (masłowa) ma cudowny,
delikatny zapach. Kupując ją pamiętajmy im bledsza tym 
smaczniejsza. Jej słodki, orzechowy smak przenika do potrawy.
Dobrze wpływa na skórę. 
Dynia hokkaido niewielkich rozmiarów jest idealna na
ciasto, zupę, leczo. Posiada nie tylko piękny pomarańczowy kolor
ale także wartości odżywcze, witaminy B1, B2, PP, C, A.
Zawiera: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez
W tej dyni jest więcej karotenu niż w marchewce.
Pierwsze ciasto dyniowe zostało upieczone przez osadników
w Ameryce. Do wydrążonej dyni dodano miód, mleko i przyprawy.
Brzmi ciekawie ;)
2 jaja
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki rozgotowanej dyni
1/2 szklanki cukru
+
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynmonu
szczypta soli

Zmiksować jaja z dynią i olejem. 
Dodać produkty sypkie. Dokładnie wymieszać. 
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Właściwości i wartości odżywcze marchwi doceniono w starożytnych Chinach.
Tam występowała w kolorze białym. Dopiero w XVII w.
Holendrzy wyhodowali marchew w kolrze pomarańczowym.
Marchew występuje w kolorze: białym, żółtym, pomarańczowym
i fioletowym.
Ciasto marchewkowe pokochali Amerykanie.

4 jaja
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół słoika powideł śliwkowych
2 szklanki startej marchwi
1,5 szklanki oleju

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo powyższe produkty.
Na końcu startą marchew.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.



 
Jedzenie pestek dyni poprawi humor 
nawet największemu ponurakowi.


Każdy zakupiony kosz wiklinowy maluję. 
Dynie też .....



Cytat dnia:
„Kochać i być kocha­nym to tak, jak­by z obu stron grzało nas słońce.” 
 David Viscott