Jesień jak każda pora roku ma swoje piękne strony.
Właściwości odżywcze i lecznicze dyni docenili już
meksykańscy Indianie.
Dynia piżmowa zwana Butternut (masłowa) ma cudowny,
delikatny zapach. Kupując ją pamiętajmy im bledsza tym
smaczniejsza. Jej słodki, orzechowy smak przenika do potrawy.
Dobrze wpływa na skórę.
Dynia hokkaido niewielkich rozmiarów jest idealna na
ciasto, zupę, leczo. Posiada nie tylko piękny pomarańczowy kolor
ale także wartości odżywcze, witaminy B1, B2, PP, C, A.
Zawiera: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez
W tej dyni jest więcej karotenu niż w marchewce.
Pierwsze ciasto dyniowe zostało upieczone przez osadników
w Ameryce. Do wydrążonej dyni dodano miód, mleko i przyprawy.
2 jaja
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki rozgotowanej dyni
1/2 szklanki cukru
+
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynmonu
szczypta soli
Zmiksować jaja z dynią i olejem.
Dodać produkty sypkie. Dokładnie wymieszać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Właściwości i wartości odżywcze marchwi doceniono w starożytnych Chinach.
Tam występowała w kolorze białym. Dopiero w XVII w.
Holendrzy wyhodowali marchew w kolrze pomarańczowym.
Marchew występuje w kolorze: białym, żółtym, pomarańczowym
i fioletowym.
Ciasto marchewkowe pokochali Amerykanie.
4 jaja
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
pół słoika powideł śliwkowych
2 szklanki startej marchwi
1,5 szklanki oleju
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo powyższe produkty.
Na końcu startą marchew.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Jedzenie pestek dyni poprawi humor
nawet największemu ponurakowi.
Każdy zakupiony kosz wiklinowy maluję.
Dynie też .....
„Kochać i być kochanym to tak, jakby z obu stron grzało nas słońce.”
- David Viscott