Translate

Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 lutego 2017

Faveur


 Od rana zapach oleju unosi się w kuchni.
Czy ja to lubię? Raczej nieeee !
Co się nie robi, aby tłusty czwartek był "tłusty" :)
Okap wybawiciel, dobrze go mieć ;)


Rozetki z ciasta naleśnikowego.
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki
2 jajka
cukier puder do posypania, szczypta soli

Pierwszy raz zobaczyłam te cudne śnieżynki kilka lat temu.
Kształt zachwycił mnie. Jak je zrobić ?
Oto jest pytanie.
Poszukałam i znalazłam na czeskiej stronie przyrządy do
zrobienia ich. Są chrupkie i smaczne.
Czary i magia.




Czy wiesz, że ....
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. 
Dzień ten rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem,
 które obficie zapijano wódką.
 Ulala ....pączki ze słoniną ?! Ciekawie ;)


Faworki te kruche i delikatne ciastka oryginalnie pochodzą 
z Litwy i Niemiec.
Legenda głosi, że powstanie faworków to czysty przypadek.
 Młody, nieuważny cukiernik miał przez przypadek wrzucić do rozgrzanego oleju
 wąski pasek ciasta na pączki. 






 Polska nazwa faworków prawdopodobnie wywodzi się z francuskiego słowa faveur
 i oznacza wstążkę, którą damy dworu wręczały rycerzom podczas turniejów. 
Popularnie nazywamy je też chrustem lub chruścikami.

Mojego rycerza również przywitam faworkami.


Cytat dnia:
„Trze­ba być za­kocha­nym, żeby uwie­rzyć w anioły.” 
 Jan Twardowski