Słoje, słoiki, słoiczki ...
Co do nich możemy włożyć, przelać, zapakować, wsypać?
Jest dużo możliwości - wedle pomysłu ;)
Tradycyjnie - dżemy, powidła, kompoty.
Jesze dwa lata temu nawet nie przyszło mi do głowy,
abym z owoców wyczarowała konfitury.
A tu proszę - Chcieć to móc!
Owoce zesmażone, słoiki przygotowane.
Pateryzacja.
Na sucho czy na mokro?
Na sucho czyli w piekarniku.
Do 40 minut nie przekraczamy 100 stopni.
Po pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem.
W ten sposób sprawdzamy czy przetwory są szczelnie
zamknięte. Jeśli nie, trzeba wymienić pokrywkę i
powtórzyć pasteryzacje.
Ale skąd się wzięły słoiki?
Ano właśnie...Napoleon ogłosił konkurs.
Kto wymyśli dla armii francuskiej nowy sposób transportu
żywności. W 1858 roku pomysłowy wynalazca John Landis Mason
opatentował słoiki z zakrętką.
Czy wiesz, że...
kabaczek i cukinia to ten sam gatunek rośliny,
ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.
Cukinia jest młoda, jędrna, delikatna i słodkawa.
Może być zarówno żółta, jak i zielona.
Ostatnio robię porządki i okazuje się, że
świece wypalone do połowy - nie są takie ładne.
Wyrzucić? Z natury jestem "chomikiem".
Rozpuściłam w rondelku wosk, dosypałam lawendy z mojego
"ogrodu" i przelałam do mini słoików.
Moje pierwsze lawendowe świeczki.
Z ciekawostek :
W Pałacu Kultury i Nauki powstało Muzeum Słoików z całego świata.
Każdy z nas ma w swoim domu muzeum.
A słoiki są teraz coraz ładniejsze;)
Cytat dnia:
„Życie nie jest koniecznością,
ale jeśli już człowiek zdecydował się żyć,
powinien żyć pięknie.”
- Marek Hłasko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz