Nadszedł sezon na śliwki. Można je smażyć, gotować i piec. Wpływają kojąco na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie i apetyt. Działają korzystnie na trawienie.
Węgierka to najpopularniejsza odmiana śliwek.
Do ciast najlepiej wybierać dojrzałe, w miarę twarde śliwki.
Drożdże są źródłem witamin z grupy B,
dzięki czemu sprzyjają zdrowiu i urodzie.
SKŁADNIKI:
100 ml ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
370g mąki pszennej
50g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jaja
170g masła
WYKONANIE
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Przykrywamy ściereczkę. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól.
Wlewamy rozczyn i pojedyńczo dodajemy jajka. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka około 7 minut. Dodajemy masło. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od miski. Odstawiamy cisto na 1 godzinę, przykrete ściereczką. Po upływie godziny należy wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią.
Mamy już ciasto. Co z nim dalej zrobisz?
Może być ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami.
Albo drożdżówki na przykład z malinami.
A może pieczone pączki w papilotach z nutellą!
Pieczemy w 180 stopniach ciasto drożdżowe 45 minut.
Drożdżówki 30 minut, pączki 15 minut.
Pamiętajmy zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem
czy ciasto jest upieczone.
Pestka w śliwce - nie jest jadalna i trzeba jej unikać !
Cytat dnia:
„Kochać drugiego człowieka oznacza
wielką pracę nad sobą.”
- Jan Twardowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz